trafficnews.bg 72-годишната Лиляна Стефанова живее сама в панелния си апартамент в

...
trafficnews.bg 72-годишната Лиляна Стефанова живее сама в панелния си апартамент в
Коментари Харесай

Инсулт покоси пловдивчанка, младежи я спасиха

trafficnews.bg

 

72-годишната Лиляна Стефанова живее сама в панелния си апартамент в Пловдив. Възрастната пловдивчанка няма близки, които да се грижат за нея. Преди месец доброволци на Община Пловдив, БЧК и Трафик SOS я откриват в безпомощно положение след получен инсулт.

„ Дясната половина ми е блъснал и  животът ми е болест и тъга ”, разказва  Лиляна Стефанова

Когато я намират, младежите оказват първа помощ.

„ Ние използваме подръчни материали, с които  можем да помогнем на индивида , след това се обаждаме на 112, през това време оказваме психическа поддръжка на индивида като го успокояваме и си приказваме с него ”,  изяснява доброволецът   Калин Колев .

Благодарение на бързата реакция на доброволците, Лиляна е откарана в лечебно заведение в точния момент и така  животът й е бил избавен .



„ Не единствено избавен живот, само че и предотвратяване от по-тежка инвалидизация, която на по-късен стадий прави доста тежко съществуването на съответния човек ”, изяснява ситуацията  проф. доктор Карен Джамбазов – шеф на УМБАЛ „ Св. Георги ” в Пловдив . Именно лечебното заведение, на което е началник, е поело ангажимент да оказва 24-часова помощ на самотните пенсионери.

Мобилните екипи се грижат за 400 самотни възрастни хора в Пловдив. До вратата им се доставят хранителни артикули, медикаменти и се обезпечава превоз до персонален доктор или лечебно заведение при потребност. Имат и паник бутон.

Всяко второ позвъняване при нас, както и при други сътрудници в институциите, са на самотни възрастни хора . ”, разказва  шефът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева .

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР